Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pes--Historie

je pravděpodobně domestikovaný poddruh vlka obecného, nejstarší domestikované zvíře vůbec. Předpokládá se, že byl domestikován před minimálně 15 000 lety. Existuje podezření, že posléze došlo minimálně u některých populací k přikřížení šakala, tato teorie však není obecně přijímána.

stene-hezke.jpg

Pes domácí

Nejstarší archeologické nálezy:

v Turecku ( 9500 př. n. l.)

v Skotsku (7500 př. n. l.).

Psi jsou vyobrazeni na egyptských, mezopotámských kresbách (3000-2000 př.n. l.), kresby ukazují i krátkonohá plemena nebo psy s převislýma ušima. Mezinárodní kynologická federace (FCI) v současnosti uznává přes 500  plemen psů různé velikosti, proporcí, kvality srsti i povahy.

Psi jsou, stejně jako jejich předkové vlci, sociální zvířata, zvyklá žít ve smečkách s jasně danou hierarchií. Psi, kteří žijí s lidmi, vnímají své majitele jako svoji smečku a svého pána jako nadřazeného jedince.

Pes je člověkem využíván k řadě činností a hrál velkou roli v lidských dějinách, hospodářství i kultuře, viz pracovní pes. V dnešní době často plní roli domácích mazlíčků, od kterých se neočekávají žádné pracovní výkony. V některých kulturách je pes považován za nečisté zvíře, v jiných zemích slouží psí maso jako potrava člověka.Pro zajištění klidnější a vyrovnanější povahy i robustnosti psa se často přistupovalo ke kastraci štěňat.

Před několika tisíci lety začali člověk a pes spolu k oboustrannému prospěchu žít a těšit se ze společnosti toho druhého. Časem se vyvinula různá plemena psů a někteří z nich pak s člověkem lovili, jiní s ním různými způsoby pracovali a další se stali jeho společníky.

Ve všech oblastech severní polokoule, kde vlk žil volně, si ho naši předkové ochočili. Inuité v Severní Americe vyšlechtili tažné psy, zvířata se silnými plecemi, která byla schopná tahat saně s těžkými náklady. Další psí plemena vznikla v Asii, počínaje válečnými psy se silnou kostrou, jako jsou například mastifové, až po jemná společenská plemena, jako jsou pekingští palácoví psíci. Psi se schopností rychle běhat byli šlechtěni ke štvaní zvěře a vytvořili základ moderních plemen, jako jsou afgánský chrt, saluka a greyhound.civava---hybaci.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Co dát příště

(Miroslava, 15. 1. 2011 18:27)

Víš co? Když mám papouška tak něco o papoušcích...
Ok?

Co dát příště??

(Valinka (vedoucí těchto web stránek), 1. 2. 2011 9:08)

Prosím napište mi nějaký tip na to co dát příště?

Krásný stránečky

(Miroslava, 14. 1. 2011 14:46)

moooooooc krásný stránečky moooc pekny vyber vseho co tam máš a hlavně SUPROVEJ pejsek.....