Máslový jablkový závin s jablečnými sušenkami
Máslový jablkový závin s jablečnými sušenkami
Ingredience:
Na máslové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla (Hery)
- 2 lžíce octa
- 2 vejce
Dále:
- 1 kg jablek
- cukr a skořicový cukr dle chuti
- rozinky(oříšky)
- 2 hrsti strouhanky
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme na hodinu uležet do lednice. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka. Těsto vyválíme na 3 mm tlustou placku, posypeme trochou strouhanky a nastrouhanými jablky.
Poté skořicovým a krupicovým cukrem dle kyselosti jablek a také rozinkami a oříšky. Zabalíme do rolády (jako klasický štrúdl). Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut, poté na 250 stupňů. Po vyndání potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme moučkovým cukrem.
Jablečné sušenky
Ingredience:
- 2 větší jablka
- 1 čokoládová poleva tmavá
- 1 čokoládová poleva bílá
Postup:
Jablka omyjeme, nakrájíme na plátky a odstraníme jádřince. Takto připravená jablka obalujeme z obou stran v tmavé čokoládě a klademe na pečicí papír. Když je poleva lehce zatuhlá, pokapeme sušenky ještě trochou bílé polevy. Servírujeme s máslovým jablkovým závinem.